Vit D tekort en hoe veilig zon-genieten?!

1 juli 2012

Vakantie! Of je nu op reis gaat of je houdt van een vakantie in eigen land, hoe kan je optimaal, veilig en eco-bewust kan genieten van het zonnetje zodat we voor onze vit D kunnen zorgen?
 

Als we aan zomerverlof denken, zien we het zonnetje al schijnen... We zien onszelf al liggen op het strand of ons eigen landje doorkruisend per fiets, ... We ontbloten zo veel mogelijk lichaamsdelen en we smeren massaal met zonnecrèmes om ons tegen kanker te beschermen. We houden van de zon. Tegelijkertijd zijn we er ook bang voor. Wetenschappers proberen ons bewust te maken dat we door deze angstige aanpak net juist te weinig vitamine D binnenkrijgen, terwijl dit nu net de vitamine is die ons helpt om kanker te voorkomen.
 

  • Waarom Vitamine D zo belangrijk is voor je gezondheid
  • Vitamine D: waar haal je het vandaan
  • Schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes: zo kies je veilig
  • Effecten van zonnebrandcrème op het milieu
  • Tips: zo kan je veilig en gezond van de zon genieten

 

Waarom vitamine D zo belangrijk is voor je gezondheid

Wetenschappers zijn allang overtuigd en gezondheidsorganisaties worden er zich ook meer en meer van bewust:  hier in het Westen hebben we een chronisch gebrek aan vitamine D, met alle gevolgen vandien.

Blijkbaar zou een verhoogde dagelijkse dosis vit D leiden tot een afname van nieuwe gevallen van diabetes met 80%, een afname van het aantal invasieve tumoren met 75% en een vergelijkbare afname bij darm en borstkanker, ...

Vaker zonnebaden zou het risico op prostaatkanker met 20% kunnen verminderen maar hoe zit het dan met huidkanker?

De kans op huidkanker kan wel vergroot worden door overmatig zonnen, maar dat geldt vooral als er sprake is van verbranding. Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Het is dus het verbranden dat het risico op de ontwikkeling van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, in de hand werkt.

Vitamine D: waar haal je het vandaan?

Het grootste deel van onze vitamine D behoefte moeten we in Belgie uit de zon halen, ongeveer 85%.
De rest kunnen we binnenkrijgen uit dierlijke voedingsmiddelen zoals melk, vlees en vis.
Vooral vette vis als haring, zalm en tonijn zijn een rijke bron.
In de winter is het een stuk lastige om aan onze dagelijkse portie vitamine D te komen.  

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrèmes: zo kies je veilig

Zonnebrandcrèmes spelen een belangrijke oorzaak in ons tekort aan vitamine D.
Zonnebrandcrèmes weren de zonstraling vanwege de risico’s op verbranding, maar daardoor wordt ook de synthese van vitamine D in de huid tegengehouden. Terwijl vitamine D juist een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker. Daarnaast laat ook de samenstelling van vele zonnebrandcrèmes zelf laat vaak te wensen over. Wees doordacht bij het gebruik en kritisch bij jouw aankoop van zonnecrèmes. Laat je adviseren door de apotheek op basis van volgende info...

  • UV-B en UV-A bescherming

De meeste crèmes beschermen alleen tegen UV-B straling terwijl uit recent onderzoekt blijkt dat UV-A straling dieper in de huid doordringt en daar juist voor negatieve effecten zorgt zoals rimpels en huidveroudering.
In het onderzoek door de Environmental Working Group bleek slechts 8% van zonnebrandcrèmes met factor 30 of hoger ook tegen UV-A te beschermen. Ook wordt net die UV-A straling steeds vaker in verband gebracht met de fatale vorm van huidkanker, het melanoom.

  • Chemische stoffen in crèmes zelf kankerverwekkend

Steeds meer onderzoek laat zien dat er in veel zonnebrandcrèmes schadelijke chemische stoffen zitten die zelf juist kankerverwekkend kunnen zijn.  

  • Liever geen spray of poeders

Door het gebruik van sprays en poeders kunnen zink en titanium oxide ingeademd worden bij het gebruik van een spray en schade in je longen veroorzaken.

  • Kies voor natuurlijke geur en ingrediënten

Fabrikanten hoeven de ingredënten van een geur niet te vermelden, terwijl daar vaak veel verschillende giftige chemische stoffen bevatten die allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Koop het liefst crèmes zonder chemische conserveringsmiddelen zoals parabenen. In plaats van ingrediënten op petroleum/olie-basis, kies je liever voor crèmes met natuurlijke verzachters zoals kokosolie, olijfolie, jojoba of shea.

Bescherm de koraalriffen en ecosystemen

Een aantal stoffen in zonnebrandcrèmes lossen op in het zeewater en veroorzaken grote schade aan koraalriffen. Gevolg: riffen verbleken eerst en sterven uiteindelijk af. Volgens onderzoekers loopt bijna 10% van de koraalriffen wereldwijd het risico af te sterven door de 4-6000 ton zonnebrand die jaarlijks in zee komt.

Ook worden vissen getroffen door de effecten van de stof oxybenzeen, de meest omstreden stof in zonnebrandcremes. De stof heeft een verstorende werking op het hormoonstelsel.
Uit een onderzoek bij California bleek 2/3 van de mannelijke tarbot vissen vrouwelijke vruchtbeginsels te hebben in de testikels.
 

Zo kan je veilig en gezond van de zon genieten

  • Voorkom verbranding

Verbranden is de snelste weg naar veroudering en ziekte, dus zorg dat je je zonaanbidding langzaam opbouwt. Vermijd de sterke middagzon tussen 12 en 15u en begin met 3 x per week 5-10 minuten in de volle zon. Als je eenmaal een goede kleur hebt opgebouwd is elke dag 10-30 minuten in de volle zon (afhankelijk van je huidtype) voldoende.  De schadelijke middagzon is dus de reden dat in veel zuidelijke landen de mensen midden op de dag een lange rustpauze nemen en binnen blijven. Niet alleen om een lange en grote lunch te nemen, maar vooral om niet op het heetst van de dag pal in de zon toe hoeven werken of lopen. Door simpelweg te schuilen voor de zon op het moment dat deze het meest schadelijk is, kan je jouw kinderen en/of jezelf al een hoop ellende besparen.

Een week bakken aan op één of ander strand met een witte winterhuid is de minst gezonde manier van zonnen.

  • Pak vooral de ochtendzon en mijd de sterke middagzon tussen 12 en 15u (extra aandacht naar kinderen toe!)

In landen op het noordelijk halfrond zijn UV-B stralen met de juiste golflengte om vitamine D te produceren vooral aan het begin van de dag aanwezig.

  • Ga verstandig om met zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème blokkeert de vitamine D-voorziening via de huid.
Beter is het om met mate te zonnen zonder zonnecrème buiten de straffe piekmomenten dan je in te smeren om uren achter elkaar te baden.

Als je in het begin van het seizoen echt bescherming nodig hebt om niet te verbranden smeer je dan pas in nadat je 5-10 minuten zonder crème in de zon bent geweest. Gebruik bij voorkeur een crème die naast UV-B ook tegen UV-A straling beschermt (bijv. met ingrediënten als zink oxide of titanium dioxide).

  • Voor de ogen een goede zonnebril en voor het hoofd een goed hoofddeksel

Het zal duidelijk zijn dat je ook je ogen goed dient te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.
Kies daarbij altijd voor een bril die daadwerkelijk 100% UV-werend is.
Besparen op een goede bril kan je letterlijk je ogen kosten door een versterkend negatief effect.
Je pupillen gaan namelijk wijder open staan vanwege de vaak te donkere lenzen, terwijl daardoor dus méér schadelijke UV-stralen je ogen kunnen binnen dringen omdat deze door de slechte lenzen niet volledig worden geweerd. Draag een zonnebril ook als het licht bewolkt is en zeker als je op het water of in de sneeuw aan het sporten bent. De reflectie zorgt dan namelijk voor een veel hogere concentratie aan schadelijke straling. Als je eveneens op de sterkste zonnemomenten van de dag  in de volle zon doorbrengt is het aangeraden om dan een goed hoofddeksel en aangepaste kledij te dragen om een zonnesteek te vermijden.

 

En een laatste en misschien zelfs de belangrijkste tip van Consciente naar gezondheidspreventie toe:

Laat vooral dagelijks het zonnetje binnenin jezelf stralen en genieten maar!
Want dit draagt eveneens bij tot die gezonde geest in een gezond lichaam!

Bron:

Websites

Boeken / tijdschriften

“Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten”, Dr. Gert Schuitemaker
“The healing sun”, Richard Hobday
“Zon, zonnen, gezond”, Ode, juli/augustus 2010

 


< Terug

top