Gemid Belg drinkt 10 liter alcohol per jaar

14 mei 2014

Reportage Canvas 13 mei | Elke tien seconden sterft ergens ter wereld iemand aan alcohol. Wanneer wordt drinken een probleem? Toxicoloog Jan Tytgat verduidelijkt in "Reyers laat" Reportage hier


"Komaan doe niet flauw, dit glas speciaal voor jou, ik heb het nu voor jou uitgeschonken - zaken zoals water, dat heb ik niet!"

Van de cliënten uit de detoxtraining krijg ik vaak te horen dat ze het vooral lastig hebben met de SOCIALE DRUK en opmerkelijk niet met drang vanuit henzelf, tot hun grote verbazing.

Eigenlijk merken ze dat ze best zonder of met een paar glaasjes minder kunnen, maar dat vooral de impact van de druk doet bezwijken en hen aanspoort tot teveel drinken. Dit is vaak een heel groot inzicht dat ze krijgen door 7 weken te kuren. Ze realiseren zich dat ze niet alleen regelmatig drinken maar ook vaak teveel en vooral in gezelschap. Gewoonweg omdat men er zich er voorheen niet van bewust is en het volgende glaasje al snel door de vrienden wordt aangereikt. Of als je even past, het wordt weggelachen. Anderen drinken dan vooral weer té regelmatig thuis, dagelijks het glaasje 'dit heb ik nu wel verdiend na een intense dag' dat vaak niet bij 1 glaasje blijft.

Maar dit hoeft niet zo te zijn en jouw sociale identiteit hoeft niet te verdwijnen.
Dit hebben zij eveneens kunnen ervaren. Ze hebben vooral geleerd er anders met om te gaan.

Persoonlijk geloof ik erin dat iets is pas ongezond als we er teveel van nemen, dan wordt het vooral schadelijk.

1 glaasje rood van goede kwaliteit, waarom niet?
Puur bewust genieten!
Santé, op jouw gezondheid!

 


< Terug

top