Stop winterslaap en vol energie lente in | tips

21 maart 2012

Vandaag is de lente officieel aangebroken!  Lente staat voor nieuw leven en vitaliteit.
Hierdoor ontwaakt ons lichaam uit zijn winterslaap. Bij de ene verloopt dit wat vlotter dan bij de andere. Spijsverteringsklachten, lusteloosheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie, drang naar suiker, ...
Het klinkt misschien vertrouwd in de oren.

Voorjaarsmoeheid wordt in de hand gewerkt door een groot gebrek aan vitamines, mineralen, beweging, licht en zuurstof. Tijdens de winter leven we vaak ongezonder en slaat ons lichaam alle toxische stoffen op. Dat wreekt zich in het volgende seizoen, nl. de lente. Een  ontgiftingskuur is geen overbodige luxe voor jouw lichaam en geest .

Daarnaast geef ik jou ook een
aantal tips waardoor je met een happy gevoel aan de lente kan beginnen:

| MAAK JOUW LICHAAM SCHOON |
Bij schoonmaak denken we aan ons huis, auto, milieu, ...maar ook jouw lichaam en geest hebben geregeld een goede poetsbeurt nodig. Doe dus nu en dan aan zuivering. Vermijd overmatig gebruik van synthetische zoetstoffen, pijnstillers, overdaad aan voedingsmiddelen met weinig voedingswaarde,...

Las eens een ademruimte in voor jouw lichaam door:

  • een alcoholvrije periode want alcohol belast de lever en maakt nog meer moe;
  • een periode zonder caffeïne of suiker,
  • een zuiveringsdieet op basis van verse sappen (geen tijd om zelf te maken, alternatieven in bio-speciaalzaken) ...

Afhankelijk van jouw gestel kies je wat het beste bij je past en wat jou aanspreekt. Al snel ondervind je de weldaad en krijgt jouw vitaliteit een enorme boost. Spreekt één van deze kuren jou aan maar weet je niet wat & hoe, ... dan kan ik jou hierbij adviseren en zelfs begeleiden. Wens je jou eerder te laten verwennen op locatie? In de herfst voorzie ik zelfs een sappenkuur-arrangement van een aantal dagen op locatie. De nieuwsbrief brengt je tijdig op de hoogte!

| (HER)START MET JOUW BEWEGINGSPLAN |
Wek jouw lichaam uit zijn winterslaap. Licht en beweging zijn zeer belangrijk. Moeheid moet bestreden worden met actie, liefst tijdens de meest lichtsterke uren van de dag. Kies een activiteit die aansluit bij je wensen en fysieke mogelijkheden.  Voor ieder wat wils: zwemmen, fietsen, joggen, aqua gym, wandelen, Yoga, ... het maakt niet uit. Het belangrijkste is dat het op een verantwoorde manier gebeurt. Zorg voor een rustige opbouw van je schema. Je zal zien dat beweging jouw energiepeil zal verhogen naarmate je regelmatiger beweegt.  Vergeet ondertussen niet te genieten. Dagelijks een halfuurtje beweging in open lucht kan wonderen doen voor het energiepeil van ieder mens. Zo activeer je de bloedcirculatie en kan je ook genieten van de vele zingende vogels die de lente te bieden heeft.

| GENIET VAN DE NATUUR ZIJN VRUCHTEN |
Verse seizoensgebonden vruchten en groenten zijn een must (bij voorkeur van biologische afkomst). Ze bevatten in de lente heel wat levenskracht. Ze bevaten vitaminen en mineralen. Lentegroen is super en barst van vitaliteit (kiemen, verse organische spinazieblaadjes, ...).

| LEVER EN GALBLAAS ZIJN VERBONDEN AAN DE LENTE |
Zijn dit jouw gevoeligste organen dan kan het zijn dat je nu wat extra last ondverindt. Wees lief voor je lever door in deze periode extra aandacht te schenken aan het vermijden van chemicaliën, medicijnen, fastfood, ... Vermijd zeker geen vet maar eet vooral de juiste vetten. Deze die je lichaam nodig heeft om jouw leven gesmeerd te laten verlopen.
Tijdens aanstaande voordracht van 30/03  “Krrr! Ligt er wat op jouw lever?” gaan we hier dieper op in.

| WATER |
Drink min 1,5l tot max 2l water per dag.  Dit wonderdrankje maakt ons vanbinnen en vanbuiten schoon. Koolzuurhoudend water/bruis & leidingwater best te vermijden.

| VITAMINEN, MINERALEN, ... |
Om jouw energie tijdens de lente/zomer te verhogen en in stand te houden is het nuttig lichaam en geest eveneens in deze periode te ondersteunen met natuurlijke voedingssupplementen. Onze hedendaagse voeding is voor de meeste mensen niet toereikend genoeg om aan onze dagelijkse noden te voldoen willen we gezond en vitaal blijven. Hou wel rekening met de samenstelling, doseringen, opneembaarheid, ... Daarom is het verstandig jou hierin te laten adviseren.
Consciente kan jou hierbij helpen zodat je geen minderwaardige of overbodige supplementen gaat innemen.

| NATUURLIJKE KRUIDEN |
Er zijn heel wat dankbare kruiden die tijdens de lente kunnen worden ingezet door hun enorm ontgiftingsvermogen. Paardebloem, mariadistel en artisjok zijn de toppers ter ondersteuning van lever en gal. Een stoombadje voor het gezicht met reinigende kruiden kan ook enorm deugd doen voor huid en sinussen.

 

| VERHELDER JOUW PLANNEN |
Dit is het seizoen om een nieuw jaar voor jezelf in te plannen, voor de nieuwe JIJ! Hou een boekje waarin je bijhoudt waar je nu staat en wat je wenst te bereiken binnen een aantal maanden. Noteer ook wat je hiervoor nodig hebt om dit te bereiken en hoe je het gaat aanpakken. Wees zo concreet mogelijk in jouw beschrijving. Verandering is niet altijd even makkelijk. Alle begin is moeilijk. Maak gewoon de start, ook al is het soms met vallen en opstaan. Vind je het gemakkelijker en doeltreffender om jou hierin te laten begeleiden door een coach? Dan kan ik jou hierbij helpen.
Als jouw sport- of zangidool een coach verdient, waarom jij niet?!

| BOVENAL, GENIET EN GEEF JEZELF WERKELIJK DE TIJD OM VAN DE LENTE TE GENIETEN |
Doe het wat rustiger aan en neem voldoende nachtrust. Ondanks de drukke agenda,  probeer toch tijd in de natuur door te brengen. Dit brengt pure ontspanning. Neem jouw tuin even onder handen en vergeet vooral niet aan de bloemen te ruiken!  Of geniet eens van een leuke speelbeurt met je kinderen in de buitenlucht. Het is goed voor jezelf en je maakt hen ook gelukkig én gezond! Zij zijn de generatie van morgen en jij bent hun grote voorbeeld!


Veel succes met de tips en geniet van de lentekriebels samen met je kinderen, familie, vrienden, dieren, ... !

ENERGIEKE LENTEGROETJES,

JASMINE


< Terug

top